ПРЕДСЕДНИК

 

Председник Научно-меморијалног центра “Патријарх Јосиф Рајачић”, је академик, мр Петар барон Рајачић. Именовани је потомак историјске и  наследне лозе патријарха Рајачића, барона брињског, по оцу Ђури барону Рајачићу. По мајци Јулки (рођ.Љуботина) Рајачић,  потомку лозе првог портрет Данила Љуботине као епископа карловачко-сењско приморског (настао у 18. вијеку, непознатог аутора). фотографија Ане Кашћеланвладике Горње-карловачког, па и именовани припада тој хисторијској лози. Баштиник је родне куће патријарха Рајачића у Лучанима 16. општина Бриње, ондашња Војна Крајина, Хабсбуршке Монархије, данас Република Хрватска.  Похађао је школу у Брињу у истој згради где и његов, отац, дед, прадед , чукундед и патријар Рајачић. Потом је школовање наставио у Средњој економској школи у Оточцу, а Високу школу вањске трговине завршио је у Загребу, потом је на Економском факултету у Загребу стекао звање магистра економије,  а менаџмент је завршио у Франкфурту. Члан је три академије у статусу академика. Имао је завидну каријеру у привреди и политици.

Оснивач је НМЦ”Патријарх Јосиф Рајачић” у Сремекоим Карловцима и оснивач и Председник Српске академије иновационих наука.

Одржао је предавање епископима члановима Епископског савета Митрополије у Загребу и покренуо 2004. обнову родне куће Николе Тесле и Патријарха Рајачића.

Учествовао је у делегацији која је прва после рата обишла те објекте.

Добитник је бројних признања и награда. Ожењен је Анкицом (Раденовић) Рајачић и с њом има две успешне кћери и двоје унучади.